loading
  • Confort de top: transmisia continuu variabilă a modelului Astra asigură o schimbare imperceptibilă a treptelor de viteze
  • Potrivire perfectă: echilibru optim între rafinament și agilitate
  • Emisii de CO2 reduse cu până la 21%: cel mai eficient model Opel Astra din toate timpurile

 Eficiență de top: modelul Opel Astra cu transmisie continuu variabilăRüsselsheim. Opel a luat prin surprindere industria auto cu lansarea noului model Astra, introducând o transmisie continuu variabilă de ultimă generație pentru variantele Astra hatchback și station wagon. Transmisia lină a puterii și eficiența sporită a transmisiei continuu variabile reprezintă o potrivire perfectă pentru noua generație premiată Opel Astra (Autovehiculul european al anului 2016). În combinație cu motorul turbo pe benzină de 1,4 litri, cu injecție directă și o putere dezvoltată de 107 kW (145 cp) (consum de carburant NEDC[1]: urban 6,3 l/100 km, extra-urban 4,3-4,2 l/100 km, mixt 5,1-5,0 l/100 km și 116-114 g/km emisii de CO2), transmisia continuu variabilă sau CVT adaugă o unitate de propulsie rafinată, economică și dinamică la portofoliul de sisteme de propulsie al mărcii. Cu o generație complet nouă de motoare și transmisii, Opel Astra stabilește noi standarde privind nivelul redus de emisii, cel mai mic din clasa de autovehicule compacte. Noul Astra este mai eficient ca niciodată, cu emisii de CO2 reduse cu până la 21% față de modelul anterior. Cinci din cele șapte combinații de sisteme de propulsie oferite au chiar emisii de CO2 sub valoarea de 100 g per kilometru parcurs (NEDC1).

Principiu inteligent de funcționare: două fulii și curea în loc de roți dințate și ambreiaje

Peter Naumann, manager de program global și inginer-șef al diviziei Transmisii automate de la Rüsselsheim, explică modul de funcționare a transmisiilor continuu variabile: „Principiul de funcționare este inteligent și simplu. Spre deosebire de o transmisie automată tradițională bazată pe un convertizor de cuplu, care dispune de angrenaje planetare, ambreiaje și rapoarte de transmisie fixe, o transmisie continuu variabilă are două fulii conectate printr-o curea tensionată. Între exteriorele fuliilor există un arbore conic pe care se așează cureaua. Prin adaptarea continuă a spațiului dintre fulii, obțineți un raport de transmisie variabil, deoarece schimbarea suprafeței de contact modifică diametrul. Acest lucru este comparabil cu transmiterea cuplului de la roțile dințate mici la cele mari și invers. În cele din urmă, este necesar în continuare un angrenaj planetar pe arborele de intrare, pentru a selecta deplasarea înainte sau înapoi.”

Datorită disponibilității aproape infinite a raporturilor de transmisie, sistemele de propulsie cu transmisie continuu variabilă funcționează în cel mai eficient punct pe toate intervalele de turație ale motorului. Peter Naumann: „Pentru fiecare punct de funcționare, transmisia permite sistemului de propulsie să găsească echilibrul optim dintre eficiența carburantului, atenuarea zgomotului și vibrațiilor și capacitatea de reacție a pedalei de accelerație.”

„Autovehiculele cu greutate redusă și sistemele de propulsie care produc un cuplu maxim de 230-300 Nm sunt cele mai potrivite pentru transmisiile continuu variabile”, declară Naumann. „Cu un cuplu de 236 Nm și o masă proprie de 1.350 kg, noul model Astra 1.4 este ideal.”

O idee excelentă: transmisiile continuu variabile în dezvoltarea sectorului auto

 Eficiență de top: modelul Opel Astra cu transmisie continuu variabilăIdeea unei transmisii continuu variabile nu este nouă. Inginerul american Milton Reeves a inventat o transmisie continuu variabilă pentru fierăstrău încă din 1879, pe care apoi a pus-o în aplicare pentru primul său automobil în 1896.

Numeroase variații pe tema transmisiei continuu variabile au urmat în anii 1920, atât pentru motociclete, cât și pentru automobile. George Constantinescu, un inginer și inventator român, a creat unul dintre cele mai interesante modele în 1926. „Automobilul Constantinescu” era echipat cu un motor de 5 cp și un convertizor de cuplu integrat. Conform publicității de la acea vreme, era automobilul „Fără ambreiaj, fără trepte de viteze, cu o singură comandă: accelerația!”

A durat până în 1958 pentru ca transmisia continuu variabilă să devină mai cunoscută. La Salonul Auto de la Amsterdam, DAF a prezentat micuțul autovehicul de familie 600, cu transmisia sa inovatoare Variomatic. Proiectată de olandezul Hub van Doorne, transmisia Variomatic a adus faima micului sedan DAF, printre altele, pentru deplasarea în marșarier la fel de rapidă ca cea în față! Ulterior, au apărut transmisii continuu variabile pentru tot felul de autovehicule, de la tractoare și snowmobile la motociclete și autovehicule de teren, precum și autoturisme.

Opel a lansat primul său exemplar prin Vectra C, care a debutat în 2002. Cu toate acestea, cariera „CVTronic” a fost de scurtă durată, producția la fabrica Szentgotthard din Ungaria încheindu-se în 2005.

Potrivită pentru o varietate de autovehicule: de la autoturisme și SUV-uri de mici dimensiuni la autovehicule multifuncționale și autovehicule hibride

Astăzi, conceptul de „transmisie continuu variabilă” revine, având în vedere obiectivele globale din ce în ce mai stricte privind consumul de carburant și emisiile de CO2. Deoarece transmisiile continuu variabile reglează constant raportul de transmisie, motorul poate funcționa oricând la turația sa cea mai eficientă, ceea ce economisește carburant, în special la conducerea în mediul urban.

Ca urmare, acestea sunt disponibile pentru o varietate de autovehicule, cum ar fi autoturisme și limuzine de mici dimensiuni, SUV-uri, autovehicule multifuncționale și autovehicule hibrid. Cu toate acestea, notorietatea transmisiilor continuu variabile moderne se datorează mai multor cauze în afară de eficiența înaltă de care dau dovadă. Acestea sunt, de asemenea, populare în rândul șoferilor și al pasagerilor care apreciază schimbarea imperceptibilă a treptelor de viteză.

Transmisiile continuu variabile sunt deja utilizate în mod frecvent pe piețele asiatice, unde performanța lor le face foarte populare. Noul model Astra cu motor de 1,4 l și transmisie continuu variabilă este perfect pentru clienții care caută un hatchback compact sau un station wagon cu transmisie automată, care asigură nu doar un nivel scăzut de zgomot și vibrații, ci și un consum moderat de carburant și agilitate optimă.

 


[1] Datele privind consumul de carburant și emisiile de CO2 au fost stabilite pe baza procedurii de testare WLTP, iar valorile relevante sunt convertite în valori NEDC în scopuri de comparație cu alte autovehicule, conform regulamentelor R (CE) nr. 715/2007, R (UE) nr. 2017/1153 și R (UE) nr. 2017/1151.

 

Sus pagina